קוראים

יום רביעי, 22 בנובמבר 2017

חיים מלאי אפליקציות/ יורם אורעד


ציור: הלל שלפין


הן כה רבות ומגוונות ואנחנו משתמשים בהן ללא הרף, מוקפים בהן וכל כך התרגלנו לקיומן עד שקשה לנו לתאר את חיינו בלעדיהן. אלה הן האפליקציות (היישומונים) המלוות את חיינו מרגע יקיצתנו ועד לרגע שבו אנחנו נרדמים ואפילו כשאנחנו נרדמים. אז בואו נלמד להעריך אותן וגם להכיר חלק מבעיותיהן.

מגוון יתרונות
ניהול יעיל של חיינו: היִישוּמונים (האפליקציות), שאנו משתמשים בהם בעיקר דרך הסמרטפון, מייעלים את ניהול חיינו במשפחה, בעבודה, בלימודים ועוד. כך, למשל, ניתן לארגן באמצעותם פגישות בצורה יעילה או לקיים שיחת קול או שיחת וידיאו כשיש לנו רגע פנאי, ללא תלות במיקום.
התמצאות במרחב: חלק מהיִישוּמונים מאפשרים לנו להתמצא במרחב. יִישוּמונים מאפשרים לנו לדעת איפה אנחנו נמצאים, להגיע בקלות ליעד רצוי והופכים את הנסיעה או ההליכה לפשוטים וברורים מאד, בניגוד לשימוש המסורבל בעבר במפות נייר. שתי דוגמאות בולטות לכך הן ווייז ומפות גוגל.
תקשורת גמישה ללא תלות בזמן ומקום: יישומוני תקשורת מאפשרים לנו להתקשר מכל מקום אל כל מקום וכל זאת בחינם, בניגוד לעבר, שבו ביצוע שיחת טלפון פשוטה היה מייגע מאד. אבל יישומי התקשורת עושים מעבר לכך - הם מאפשרים לנו להגמיש את דרכי התקשורת שלנו. למשל, ניתן לקיים שיחה קולית או שיחת וידיאו בזמן אמת, אך לעומתן נוכל לבחור בשיחות (קול, וידיאו או טקסט) שלא בזמן אמת, בהתאם לצורך. שיחה בזמן אמת מחייבת תגובה מהירה ומקשה על חשיבה מעמיקה ומפורטת לעומת הודעה שלא בזמן אמת המאפשרת לנו זאת.
מידע: היישומונים מאפשרים לנו קבלת מידע בקנה מידע עצום ובמגוון עצום על כל דבר, וזאת תוך זמן קצר מאד, דבר שהיה בגדר חלום לפני דור אחד בלבד. בכך, הם מרחיבים את דעתנו על ידי האפשרות לקרוא טקסטים שונים, לצפות בסרטונים, לשמוע מוזיקה, ועוד, וכל זאת באופן מיידי וללא תלות במיקומנו.
קניות: היישומים מאפשרים לנו לנהל קניות בקלות ובנוחות גדולים לאין ערוך מאשר בעבר. הזמנת המוצרים יכולה להיעשות תוך דקות ספורות שבהן אנחנו סוקרים מוצרים שונים, בוחרים ברצוי לנו ומזמינים. הם אף מוזילים אותם משום שהחנות ממנה אנו קונים איננה פיזית אלא וירטואלית, דבר המוזיל את מחיר המוצרים הנרכשים משום שבעל החנות אינו צריך לשלם דמי שכירות.
טיפוח קשרים חברתיים: ככל שזה נראה אולי מוזר, היישומונים מקדמים קשרים חברתיים. זאת, מסיבות רבות שביניהן יכולת הזיהוי של חברים הנמצאים בקרבתנו וכאלה שלא בקרבתנו, האפשרות לשוחח אתם באופן מיידי על אירועים משותפים, להחליף אתם תמונות וסרטונים ולהחליף אודותיהם דעות ורגשות. הם מסייעים מאד לחידוש קשרים חברתיים מן העבר.
טיפוח קשרים מקצועיים: גם קשרים מקצועיים נתרמים מהיישומונים, עקב האפשרויות המגוונות שהן מציעות לשיתוף קבצים, לישיבות וירטואליות בכל זמן ובכל מקום, לשליחת מסמכים ולקבלת תגובות עליהן ועוד.
בריאות: קיימים יישומונים רבים ומגוונים הנוגעים לבריאותנו. הם מאפשרים למשל ניטור מדדים בריאותיים - בדיקת קצב לב, מספר צעדים, זמן שינה ואיכותה, ועוד. נראה שבעתיד הקרוב יישומים כאלה גם יתריעו על ליקויים בריאותיים ואולי אף ידווחו עליהם למרכז מתאים.
נגישות לבעלי מוגבלויות: היישומים הופכים את החיים לנגישים יותר לבעלי מוגבלויות. הם מאפשרים להם, בין היתר, הזמנה נוחה של מוצרים ושירותים ללא צורך ללכת לחנות או לסניף פיזי כלשהו, ללמוד, לעבוד ואפילו לבלות בצורה נוחה ונגישה.

וגם… מגוון בעיות
טשטוש הגבול בין עבודה וחיים אישיים: זוהי אחת הסכנות של שימוש ביישומונים. קל מאד היום להשיג עובדים באמצעות יישומון זה או אחר גם שלא בשעות העבודה ומעבר לכך - לקבל מהם ייעוץ, תגובות, משימות, לקיים אתם ישיבות וירטואלית ועוד. הטשטוש הזה מאיים על חיי הפנאי של העובדים ועל פרטיותם משום שניתן לחדור אליהם בכל רגע. ומן הצד השני, הטשטוש מאפשר גם חדירה מסיבית של חיים אישיים וחיי משפחה לתוך העבודה עצמה, דבר העלול להפריע למהלכה.
התמכרות: הנוחות, הקלות והעיצוב המושך של היישומונים עלולים ליצור התמכרות אליהם. אחת הסכנות שבהתמכרות היא זניחת צרכים חשובים על חשבון השימוש בהם.
בִּיוּש: תופעת הבִּיוּש  (shaming) מתאפשרת בקלות באמצעות יישומונים (למשל פייסבוק, ווטאסאפ) התופעה היא ישנה אך היישומונים מאפשרים את הרחבתה בקנה מידה גדול לאין ערוך מאי פעם.
תקשורת דלה: שימוש ביישומונים לתקשורת עלול להוביל להתפתחותה של תקשורות דלה, תקשורת חסרת שפת גוף, או עם שפת גוף דלה. גם אם התקשורת מתבצעת באמצעים ויזואליים וקוליים היא נותרת ללא מגע, ללא ריח ועוד. השימוש ביישומונים מעודד במידה רבה גם קריאת מסרים קצרים על חשבון טקסטים ארוכים ומעמיקים. שני אלה עלולים לתרום גם להפרעה לטיפוח קשרים בינאישיים עמוקים או לשיבוש קשרים בינאישיים קיימים.
סכנות בריאותיות: אחת הבעיות הבריאותיות היא בהירות המסך, הצבעים הבוהקים ומהירות התחלפותם של האובייקטים על מסך הסמרטפון או הטבלט, הגורמים ליובש בעיניים. שימוש בסמארטפון מאמץ את העיניים הרבה יותר מצפייה במסך הטלוויזיה או המחשב, עקב הגודל המוגבל של הטקסט והתמונות. בעיה בריאותית נוספת היא פגיעה בעמוד השדרה עקב יציבה לא נכונה.  יתכן גם כי הקרינה הנפלטת ממשדרי הווי-פיי, הבלוטות' והקרינה הסלולרית מזיקות לבריאותנו, למרות שהדבר לא הוכח עדיין.
הזנחת הכושר הגופני והסכנה הבטיחותית: ואם לא די באלה, קיימת בעיית ההזנחה של הכושר הגופני עקב ביצוע פעולות רבות ללא צורך בהגעה פיזית למקומות שונים והסכנה הבטיחותית עקב התעסקות בסמרטפונים או טבלטים בעת הליכה למשל .


***
היישומונים שיפרו מאד את חיינו במובנים רבים. הם מייעלים אותם ולכן משאירים לנו יותר זמן פנוי, בין היתר עקב האפשרות לעשות פעולות ללא קשר למיקומנו, להזמין מוצרים בקלות ובנוחות, לקבוע תורים ועוד. הם העשירו את חיינו באופנים שונים כגון קבלת מידע עצם ומגוון במהירות ותקשורת גמישה. הם יצרו למעשה עולם וירטואלי בפני עצמו שעם היותו וירטואלי הוא ממשי במובנים רבים לא פחות מהעולם הפיזי המוכר לנו.
למרות כל הטוב הזה, היישומים אינם חפים מבעיות כגון טשטוש הגבול בין חיים אישיים לחיי עבודה, תקשורת דלה, בִּיוּש (shaming) וסכנות בריאותיות.

מטרתנו בעתיד צריכה להיות שמירה על היתרונות העצומים, הרבים והמגוונים של היישומונים ואף העצמת היתרונות, תוך התמודדות מוצלחת עם הבעיות האפשריות שלהם.

תגובה 1:

  1. איזה קטע היה לחשוב פעם שהיישומונים מקדמים קשרים חברתיים
    זה נחשב מוזר או חריג, והיום זה הבסיס לכמעט כל אינטרקציה אנושית ובין אנושית.
    אני מקווה שנחווה בימינו את הצד השני שזה יחזור להיות חריג ונאכל
    להעזר ולהשתמש במה שיש לנו בין הידיים, באחד השנייה.

    השבמחק

לחבק את כל קרינת השמש/יורם אורעד

  לחבק את כל קרינת השמש/יורם אורעד כדור דייסון. השמש נמצאת במרכז הכדור פתרון מדהים להתמודדות בעתיד הרחוק, עם צרכי האנרגיה של האנושות הוא ...