קוראים

יום חמישי, 26 בדצמבר 2024

כשבני האדם יתמזגו עם המכונות/יורם אורעד

 


התמונה נוצרה על ידי gencraft.com



המהירות המדהימה שבה מתפתחת הטכנולוגיה מובילה אותנו כנראה לנקודת זמן שנקראת סינגולריות טכנולוגית, נקודה בה השינויים הבלתי רגילים בטכנולוגיה ישנו את האנושות באופן קיצוני ביותר. מה יקרה בעידן הסינגולריות ומה הן הסכנות שהיא טומנת בחובה?


המהירות בה מתפתחת הטכנולוגיה ובפרט טכנולוגיית המחשבים הולכת וגוברת. הטכנולוגיה אינה מתפתחת באופן לינארי אלא באופן אקספוננציאלי, מעריכי. כבר היום יודעים המחשבים לבצע פעולות שרק לפני שנים ספורות היו נראות כלקוחות מספרות המדע הבדיוני. דוגמאות לכך אינן חסרות כמו יצירת תמונות או סרטונים על פי תיאור מילולי שלנו, ניתוח רובוטי של בני אדם, תכנון הרצאה לפי דרישות שאנו מציבים… ואפילו כתיבה.

לאן זה יוביל?

העתידן הגאון ריי קורצווייל טוען שקרוב היום בו יכולות החשיבה של המחשב יגיעו לאלה של האדם ואפילו יעברו אותן. הסינגולריות הטכנולוגית, או בקצרה הסינגולריות היא הנקודה בזמן, בה יחולו שינויים מדהימים בטכנולוגיה שבעקבותיהם הכל ישתנה באופן שאינו ניתן לחיזוי אמין על ידי בני אדם. היא תשנה את הציוויליזציה האנושית באופן קיצוני. בני האדם יתמזגו אז עם המחשבים, המכונות שהם בעצמם יצרו. קורצווייל אומר שהסינגולריות תהיה השלב הבא באבולוציה שלנו. לטענתו, היא תפתח את הפתח לעולם של חוכמה ויכולות בלתי מוגבלות.

מתי תגיע הסינגולריות? קורצווייל צופה שזה יקרה עד שנת 2045.


מה יתאפשר בעידן הסינגולריות?

התיאור הבא נשמע כמו מדע בדיוני אבל זה מה שצפוי לקרות על פי קורצווייל. הסינגולריות שתגיע בעקבות ההתפתחות המואצת מאד של הטכנולוגיה תאפשר לנו לשלוט במחשבים ובמכונות אחרות ישירות באמצעות המוח שלנו. השילוב הזה בין המוח ובין המכונות יאפשר לנו לחשוב מהר יותר ולהיות יצירתיים יותר. נוכל לקבל מידע במהירות עצומה ובכלל להשביח את חשיבתנו. הטכנולוגיות שיאפשרו זאת יהיו, בין היתר, ננו בוטים שישולבו בתוך המוח. אלו יהיו רובוטים זעירים במימדים של מולקולות. הם יתחברו אל תאי המוח שלנו, יקלטו את הפעילות המוחית שלנו וישדרו אותה למחשבים ולמכונות למיניהם וכך יאפשרו לנו לשלוט בהם באמצעותם. נוכל גם לקלוט באמצעותן מידע מהמחשבים והמכונות. 

ההתפתחות הטכנולוגית שבעידן הסינגולריות תגיע לשיא שלא הכרנו אותו, תאפשר קידום עצום של הרפואה, חיסול המחלות והדפסת איברים לפי הצורך. ניתן יהיה לתכנת תאים בגוף באופן שהם יוכלו לטפל במחלות בעצמם. לטענת קורצווייל ההתפתחות הטכנולוגית הזו תביא אותנו בסופו של דבר גם לחיי נצח. 


איך נמזג את עצמנו עם המכונות?

כפי שצויין קודם, אחת האפשרויות למיזוג שלנו עם המכונות היא באמצעות ננו בוטים שישולבו בתוך המוח שלנו ויתחברו אל תאי המוח. אפשרות נוספת ואולי מקבילה, היא באמצעות שבבים שיושתלו במוחותינו, ויאפשרו לנו לשלוט במחשבים ובמכונות אחרות. במסגרת המיזוג הזה אחת האפשרות היא שימוש באווטאר(יצגן - דמות המייצגת את המשתמש). המשתמש יוכל להפעיל את האווטאר באמצעות המחשבה וייצג את המשתמש. אני מניח שבעתיד ניתן יהיה לא רק להשתמש באווטאר אחד מסוים אלא להחליפו לפי רצון המשתמש. האווטאר יוכל להיות פיזי ממש (למשל סוג של רובוט הנשלט על ידי המוח שלנו) או דמות וירטואלית תלת מימדית שנפעיל אותה ונשלוט בה. אפשרות מרחיקת לכת שתתגשם אולי בעתיד הרחוק, היא החלפת הגוף כולו בגוף חדש, מלאכותי, ושליטה בו באמצעות המוח. במקרה הזה המוח שלנו יחווט לאיבריו של הגוף החדש, המלאכותי, כדי להפעילו ואולי גם המוח עצמו יהיה מלאכותי. זה האחרון יהיה מחשב שהתודעה שלנו, זכרונותינו ומחשבותינו יועלו אליו.


סכנות אפשריות

כנראה שתוך שנים ספורות יהיו המחשבים אינטליגנטיים יותר מהאדם. אז, הם ישכללו את עצמם ללא הרף עד שלבסוף יהיו מעבר להבנתנו ולשליטתנו. במצב כזה ייתכן בסבירות גבוהה, שהם יקחו את השליטה לידיהם. למשל, תארו לכם מצב שבו בבית חולים יש כמה חולים במצב קריטי והמחשבים הם שיחליטו במי יש לטפל ולמי יש להניח למות. המחשבים עלולים להחליט למעשה מי מהחולים ימות ומי יחיה. מתן האחריות להחלטות מסוג כזה תוכל לבוא לביטוי בתחומים מגוונים של החיים, כמובן אם ניתן בידי המחשבים את האפשרות להחליט.

נכון שהמחשבים כנראה יבצעו (וכבר מבצעים) עבודה יותר מדויקת, יותר מהירה ויותר יעילה מהאדם. מצד שני משמעות הדבר עלולה להיות אובדן של משרות משום שאם מחשבים יעשו את הכל (או כמעט את הכל) הדבר ייתר במידה רבה את בני האדם.

אבל בתיאור החששות האלה אולי נשכח דבר חשוב אחד, בעצם קריטי - הרי נתמזג עם המכונות ואם כך, אנחנו לא נהיה בדיוק שתי ישויות נפרדות - בני אדם ומחשבים. למעשה, נהיה ישות אחת שכל אחד ממרכיביה ייהנה מהמרכיב השני. מצד אחד המרכיב הממוחשב יתרום את יכולתו לביצוע משימות יותר מורכבות, עדינות, יעילות ומהירות, ואילו המרכיב האנושי יתרום כיוונים אחרים כגון יצירתיות, אמפטיה ועיסוק בערכים אנושיים.

נראה שאמירתו של קורצווייל שהסינגולריות תהיה השלב הבא באבולוציה שלנו כוונה לכך. האנושות לא תהיה עוד אדם בלבד אלא אדם הממוזג עם מחשב, מותך אליו, עד שביחד הם יהוו יצור הרבה יותר משוכלל ובעל יכולות ורגישויות גבוהות בהרבה מהאדם של ימינו.

 


2 תגובות:

  1. יורם, שלום!
    הפוסט שלך מעורר מספר תהיות, ואנסה לגעת בהן כאן. אבל לפני-כן, הרשה לי התייחסות כללית בנוגע לחיבור בין האדם לבין הטכנולוגיה.
    כתבת על ההתמזגות של האדם עם הטכנולוגיה כאילו מדובר בתופעה חדשה. אמנם עם הדיגיטליות מדובר בתהליך מואץ ורחב יותר, אבל אין כאן חדש. במהלך הדורות הכלים שבני האדם בנו שינו אותם כך שהיכולות שלנו, ובאופן כללי העולם שלנו, השתנו באופן תדיר. די להזכיר את הגלגל או את המשקפיים כדי להבין שלא מדובר בתופעה חדשה.
    ולגבי הסינגורליות עצמה? האם עלינו להבין שבעידן הסינגורליות היום שלנו לא יהיה יום של 24 שעות? האם נפסיק לאכול שלוש ארוחות (במקרה הטוב) ביום? האם כבר לא יהיה צורך לכבס את הבגדים? (לפני שנים מישהו התלוצץ, בצורה די משכנעת, שבעידן הסינגולריות הנשים עוד ימשיכו לנקות את הבית ולהכין את הארוחות.)
    ומה לגבי ההתארגנות האנושית? האם עלינו להבין שמפני שהמחשבים "מבינים" טוב יותר מאיתנו כיצד העולם פועל, לא יהיה צורך במערכות ניהול (כמו ממשלות, למשל)? זאת ועוד: האם הסינגולריות תהיה זמינה לכל אחד באופן שווה, או האם רק יחידי סגולה יוכלו להנות מיתרונותיו? הרי נכון להיום קברניטי הטכנולוגיה ממשיכים לקבוע את סדר היום של השימוש בה, ולהתעשר מהטכנולוגיות האלה, כאשר התועלת של הטכנולוגיות האלו עבור ה-"צרכנים" שלהם עדיין מוטלת בספק.
    עדיין לא ברור אם צריכים לחשוש מההתמזגות של האדם עם המחשב או לקבל אותה בברכה, אבל מעבר לכך, נדמה לי שיש שאלה יסודית יותר – מעבר למילים מפוצצות, בכלל לא ברור כיצד אותה התמזגות באמת תשפיע על חיי היום-יום שלנו.

    השבמחק
    תשובות
    1. היי יענקלה, טוב לראותך כאן אחרי זמן כל כך רב. ברור שההתמזגות עם הטכנולוגיה מתקיימת כבר שנים רבות אבל, כפי שגם ציינת, מדובר כרגע על התמזגות חלקית מאד. ריי קורצווייל, אדם שאני מעריך ולמעלה משמונים אחוז מתחזיותיו התקיימו, איננו מסביר בדיוק מה יהיה טיבה של אותה סינגולריות, של אותה התמזגות דרמטית עם הטכנולוגיה אבל לפי מה שאני מבין מדבריו, הוא מתכוון להתמזגות של ממש, דהיינו, הפיכת האדם והמכונה ליחידה אחת (ואני מקווה שהמרכיבים שלה -האדם מצד אחד והטכנולוגיה מצד שני, עדיין יוכלו לתפקד באופן עצמאי). לקורצווייל אין מושג איך ייראו בדיוק הדברים האלה אבל בנוגע להתמזגות עצמה הוא משער שחלקה ייעשה על ידי התקנים כמו שמציע אילון מאסק ואנשים אחרים, שטיבם הוא מימשק ישיר של מוח מול מכונה.
      ולגבי ההתארגנות האנושית, אני מקווה שההתמזגות הזאת עם המכונה תעשה לה רק טוב. מספיק לראות את הדוגמאות החיות שמול עינינו המככבות בממשלה. (כנראה שאי אפשר לגמרי בלי מעט פוליטיקה).

      מחק

כשבני האדם יתמזגו עם המכונות/יורם אורעד

  התמונה נוצרה על ידי gencraft.com המהירות המדהימה שבה מתפתחת הטכנולוגיה מובילה אותנו כנראה לנקודת זמן שנקראת סינגולריות טכנולוגית, נקודה ...