קוראים

יום ראשון, 20 ביוני 2021

איך נראות ציוויליזציות חייזריות טכנולוגיות?/יורם אורעד

 


אומואמואה - האם הוא נשלח אלינו על ידי ציוויליזציה טכנולוגית חייזרית?



איך נראות ציוויליזציות חייזריות טכנולוגיות, אם הן קיימות (כנראה שכן), מהי רמתן הטכנולוגית ומה הן יכולות לעשות באמצעות הטכנולוגיה שלהן?


אורח מוזר מן החלל הרחוק

בשנת 2017 הגיע מן החלל הבינכוכבי אל תוך מערכת השמש שלנו גוף מוזר, אומואמואה (Oumuamua). בחינת התנהגותו המוזרה עוררה במספר אנשי מדע את המחשבה שייתכן וזהו גוף מלאכותי ששלחה ציוויליזציה חייזרית טכנולוגית מפותחת. פרופ' אבי לייב, ראש מחלקת האסטרונומיה של אוניברסיטת הרווארד ועמיתו ד"ר שמואל ביאלי פרסמו באוקטובר 2018 מאמר שבו הם טענו שאומאמואה הוא גוף מלאכותי שנוצר על ידי ציוויליזציה חייזרית וייתכן שזוהי מפרשית שמש שנשלחה במכוון למערכת השמש שלנו. אחת המוזרויות של הגוף, שהחשידה אותו ככזה, היא האצה שלו שלא נגרמה עקב גרביטציה וגם לא עקב גזים שנפלטו ממנו. הסברה היא שקרינה הנשלחת אליו מרחוק, פוגעת בו ומאיצה אותו.


איך (אולי) נראות ציווילזציות טכנולוגיות חייזריות 

העיסוק באפשרות קיומן של ציוויליזציות חייזריות טכנולוגיות איננו חדש אבל בחודשים האחרונים הוא גובר והולך.

מדענים רבים סבורים שלא רק שסביר שקיימים חיים תבוניים מחוץ לכדור הארץ אלא שסביר שהם גם פיתחו טכנולוגיות מפותחות משלנו בהרבה.

אם קיימות ציוויליזציות חייזריות טכנולוגיות, איך הן נראות ומה הן מסוגלות לעשות?

בסרטי מדע בדיוני מציגים את הפרטים של הציוויליזציות האלה כבעלי חיים משונים, במגוון צורות, צבעים ואיברים. 

האם זה באמת כך?

ייתכן שכן, אבל נראה לי סביר יותר להניח שחיים ביולוגיים תבוניים הם רק שלב בדרך לחיים משוכללים יותר, חופשיים יותר, שהשתחררו מהמגבלות ומהעריצות הביולוגית. החיים הביולוגיים על גווניהם, לפחות החיים המוכרים לנו, סובלים מקלקולים, מחלות, זיהומים וכמובן מהמוות, שצפוי לכולם. התפתחות האינטליגנציה המלאכותית והתפתחותם של רובוטים משוכללים כנראה יאפשרו בעתיד להעביר את התודעה אל רובוט בעל אינטליגנציה מלאכותית גבוהה בהרבה משלנו. הרובוט הזה לא יסבול ממגבלות הגוף הביולוגי. הוא יהיה אולי השלב הבא באבולוציה שעד כה הייתה ביולוגית. אם כך, מתקבל על הדעת שחייזרים לא יישארו בגופם הטבעי אלא יעבירו את תודעתם אל רובוטים משוכללים, אינטליגנטיים בהרבה ממה שהיו בהיותם בגופם הטבעי. 

מתקבל על הדעת שציוויליזציה חייזרית תהיה בדמות רובוטים משוכללים שכאלה שגם מאפשרים למעשה חיי נצח לפרטים המרכיבים אותה.

אבל האם הרובוטים הם סוף הדרך מבחינה אבולוציונית? 

סופר המדע הבדיוני הגדול ארתור קלארק מתאר בספרו 2001: אודיסיאה בחלל, ציוויליזציה טכנולוגיה חייזרית עתיקה ומשוכללת מאין כמותה. פרטיה של הציוויליזציה העבירו את מוחותיהם לרובוטים  משוכללים, לאחר מכן העבירו אליהם רק את תודעתם ולבסוף, הפכו את עצמם ליצורי אנרגיה עשויים מאנרגיה טהורה וכך השתחררו לגמרי מעריצות החומר. כך, הם השתחררו לא רק מהמגבלות הביולוגיות אלא גם ממגבלות החומר עצמו. האם כך תיראה  ציוויליזציה חייזרית? - מורכבת מפריטים עשויים אנרגיה טהורה ומשוחררת ממגבלות החומר? ייתכן מאד. ואם כך, אולי זו הסיבה שאיננו מצליחים לאתרם. 

ועם זאת, הרי ציוויליזציה טכנולוגית כה משוכללת בוודאי יכולה ליזום קשר עמנו אם תהיה חפצה בכך. אבל אולי היא אינה חפצה בכך, לפחות לא כרגע.


מה יוכלו לעשות ציוויליזציות טכנולוגיות  חייזרית משוכללות?

בשנת 1964 הציע אסטרונום בשם ניקולאי קַרדַשֵב לסווג את מידת ההתפתחות הטכנולוגית של ציוויליזציה על ידי צריכת האנרגיה שלה באמצעות שלושה טיפוסים:


  • טיפוס 1: ציוויליזציה המסוגלת לרתום את כל האנרגיה הזמינה של כוכב הלכת שלה. רמה זו מאפשרת את ניצול כלל אנרגית הקרינה הנופלת על כוכב הלכת, לשימוש הציוויליזציה (האנושות לא הגיעה עדיין אפילו לרמת ציוויליזציה מטיפוס 1)

  • טיפוס 2: ציוויליזציה המסוגלת לרתום את כל האנרגיה הזמינה של השמש שלה. זוהי אנרגיה הגדולה לאין ערוך מזו של ציוויליזציה מטיפוס 1 משום שאל כוכב הלכת עצמו, ובמקרה שלנו כדור הארץ, מגיע רק חלק זעיר מאד מכלל אנרגית הקרינה הנפלטת מהשמש. 

  • טיפוס 3: ציוויליזציה המסוגלת לרתום את כל האנרגיה של הגלקסיה שלה. האנרגיה כוללת את כל אנרגית הקרינה של הכוכבים (השמשות) שבגלקסיה שלה. שביל החלב (הגלקסיה שלנו) מכיל כארבע מאות מיליארד כוכבים. מדובר על כמות אדירה, בלתי נתפסת, של אנרגיה.


ציוויליזציה מטיפוס 2 יכולה בוודאי לבצע מיזמים כמו שינוי מסלולם של ירחים או אסטרואידים גדולים לצרכיה. למשל, היא תוכל להביא אסטרואידים לסביבת כוכב הלכת או כוכבי הלכת שלה כדי לנצל את מחצביהם או כדי להקים עליהם יישובים שקל יהיה להגיע אליהם. ציוויליזציה מטיפוס 3 יכולה להזיז גם כוכבי לכת ואף כוכבים (שמשות). היא יכולה, למשל, לשנות מסלול של כוכב לכת שאינו מתאים לחיים, כך שיתאים לחיים. היא מסוגלת לפרק כוכבי לכת שלמים כדי להרכיב מִרכיביהם מבני ענק לצרכים שונים. דוגמה למבנה כזה - כדור דייסון, מעטפת כדורית סביב שמש לניצול כל האנרגיה הנפלטת מהשמש באמצעות הצבת תאי שמש במעטפת. באפשרותה להביא שמש ממערכת שמש זרה אל קרבת כדור הארץ או להיפך - להזיז את השמש שלה.


2 תגובות:

  1. נורא מזכיר את הסידרה הקסומה הניפלאה עולם אבוד שמלאה באגדות מכושפות שהן לא רחוקות מהאמת. ראיתי אותה אולי עשרות פעמים ובא לי שוב. אחד מהפרקים מדבר על כך שהגיבורים ניפגשים באנשים מיתקדמים שהמציאו רובוטים אנושיים למטרה מסוימת ליבנות חללית נחוצה להחזרת הגזע המיתקדם הזה למקור שלו .הגיבורים רואים שהם מיתנהגים אל הרובוטים שניראים ממש בני אדם באכזריות ומשמידים מדי פעם כמה מהם ומנסים לשכנע אותם להיתנהג אחרת. הוליווד כולה בית ספר לימודי דידקטי מדהים שמסייע להבנת עולם התופעות ואת עולמנו. לו ידעו. היא אחד מההרים החכמים של היום. היא העפלה להר בינתי שמסייע להבנה, עם פנטזית המאה 21 ועולם הספרים. צריך לחזור גם לספרים כדי להבין יותר ויותר.

    השבמחק
  2. אינני מכיר את הסדרה אבל אני מבין למה אתה מתכוון. תודה לך.

    השבמחק

לחבק את כל קרינת השמש/יורם אורעד

  לחבק את כל קרינת השמש/יורם אורעד כדור דייסון. השמש נמצאת במרכז הכדור פתרון מדהים להתמודדות בעתיד הרחוק, עם צרכי האנרגיה של האנושות הוא ...