קוראים

יום חמישי, 8 בפברואר 2018

כמעט כמונו - על רובוטים אנדרואידים עתידניים/יורם אורעד


ציור: הלל שלפין

טכנולוגיית הרובוטים האנדרואידים (דמויי אדם) מתפתחת כיום במהירות וכנראה עתידה לחדור לחיינו ולהיות חלק מהם בעתיד הקרוב, אולי כבר בעשור הבא. המאמר Six Life-Like Robots    That Prove The Future of Human Evolution is Synthetic סוקר שישה רובוטים אנדרואידים שפותחו בשנים האחרונות, הנראים מאד דומים לנו וכבר מסייעים לנו בתפקידים שונים. הנה שלושה מהם:

  • רובוט מקריא חדשות: בשנת 2014 הוצג ביפן רובוט המקריא חדשות בשם קודומורואיד (Kodomoroid).
 קודמורואיד - רובוט מקריא חדשות
            

  • רובוט במרכז מידע: רובוט שפותח על ידי חברת טושיבה ופועל במרכז מידע בטוקיו. הוא מסוגל לברך את הלקוחות וליידעם על אירועים שונים. הרובוט דובר שפות שונות שביניהן יפנית, אנגלית, גרמנית ושפת הסימנים.
  • רובוט לשיחה: הרובוטית נדין פותחה באוניברסיטת נניאנג שבסינגפור והיא מסוגלת לקיים שיחה כמעט על כל נושא ואף לזכור שיחות שנערכו עמה בעבר. היא מהווה דוגמה טובה לרובוט חברתי.

האם רובוט צריך לדמות לאדם, ועד כמה?
האם אנחנו באמת רוצים שרובוטים, מועילים ככל שיהיו ומקלים על חיינו ככל שיהיו, יידמו לנו? ובכן, תלוי באילו הקשרים וגם בנטיות לבם של בני אדם שונים.
בהקשר החברתי, נראה שרצוי שרובוטים ידמו לנו כמה שיותר. למשל, רצוי שרובוטים המארחים לחברה לאנשים זקנים, כמסייעים לילדים, כמסייעים לנכים או סתם כמסייעים לאנשים בודדים, ידמו לבני אדם. זאת, מעבר לכך שרובוטים כאלה יזהו רגשות ויוכלו גם להביע רגשות. חברת בני אדם היא צורך בסיסי בקיום האנושי ולכן ההיגיון אומר שהדמיון ביניהם לבין בני אנוש צריך להיות רב ככל האפשר. הדמיון צריך לבוא לביטוי בהיבטים מגוונים - מראה חיצוני, אופן דיבור, מחוות והבעות פנים שיזכירו ככל האפשר מחוות אנושיות, ועוד. אני מניח שגם במה שנוגע לשירות אנושי שאינו מיועד בעיקרו לליווי חברתי, כגון שירותי רוקחות, שירותי אחיות ומלצרות, אנשים יעדיפו את המראה האנושי על כזה שאינו אנושי.
יש אמנם עוד דרך ארוכה עד שנגיע לרובוטים אנדרואידים שיהוו חיקוי מדויק לאדם מבחינת צורתם, דיבורם, מחוות והבעות פנים ועוד. יחד עם זאת, הפער בין המצב כיום לבין חיקוי מושלם הולך וקטן במהירות, עקב כניסתן של טכנולוגיות חדשות כל העת ושדרוגן של אחרות כגון הדפסה תלת ממדית איכותית ומדויקת יותר. התפתחות האינטליגנציה המלאכותית והאמצעים הטכנולוגיים שיאפשרו בניית גוף משוכלל ודומה יותר ויותר לשלנו, יביאו כפי הנראה לפיתוח רובוטים אנדרואידיים שיוכלו להיראות כמונו, או כמעט כמונו, שנוכל לתקשר אתם כאילו היו בני אדם ובכלל, שיוכלו לתפקד כמו, או כמעט כמו, בני אדם. נוכל לשוחח אתם, לבקשם לבצע עבורנו פעולות, להתייעץ אתם, לזהות רגעי מצוקה ורגעי שמחה שלנו ולהגיב אליהם, ועוד.
אבל אז עד כמה נרצה להתקרב לחיקוי מדויק?
אני חושב שזה תלוי הרבה מאד בסוגי האנשים שהרובוטים האנושיים ישרתו אותם. יש כאלה שיעדיפו רובוטים דומים ככל האפשר לאדם בצורתם והתנהגותם. לאחרים זה יפריע, משום שהם יתפסו זאת כמעין זיוף, קבלתו של משהו לא ממש אמיתי, לא אמין, לא באמת אנושי, מכונָה במסווה של דמות אדם.

רובוטים מותאמים אישית
סביר להניח שרוב בני האדם ירצו רובוטים אנדרואידים הדומים מאד אליהם, חיצונית והתנהגותית, ממש כמעט כמונו, אבל כאלה שהאבחנה ביניהם לבני אדם תהיה מידית וקלה. זוהי מן הסתם הבחירה המועדפת בין שאיפתנו לקבל רובוט כמעט אנושי לבין רתיעתנו מרובוט לא אנושי שנראה אנושי.
ייתכן שבעתיד ניתן יהיה לקבל רובוט שאנחנו בעצמנו נוכל לבחור את מידת הדמיון שלו לאדם בטווח שבין דמיון גס בלבד ובין דמיון מוחלט. למשל, בצד כאלה שיעדיפו רובוט בעל דמיון גס בלבד לאדם, אחרים יעדיפו רובוט הדומה מאד לאדם אך עם מחוות גוף והבעות פנים שיסגירו אותו כרובוט. יהיו כאלה שיהיו מעוניינים במצב הפוך בדיוק - רובוט שידמה רק באופן גס לאדם אבל הבעות פניו ומחוות גופו יהיו בדיוק כשל אדם. אחרים יעדיפו רובוט יפה באופן מיוחד ומעוצב באופן מיוחד, אך שהדמיון בינו לבין אדם הוא רק כללי. יהיו כאלה שירצו רובוט בדמותם או בדמות בן משפחה וכך הלאה והלאה. שוק הרובוטים בוודאי יתאים את עצמו לנטיות ולהעדפות השונות של צרכני הרובוטים.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

לחבק את כל קרינת השמש/יורם אורעד

  לחבק את כל קרינת השמש/יורם אורעד כדור דייסון. השמש נמצאת במרכז הכדור פתרון מדהים להתמודדות בעתיד הרחוק, עם צרכי האנרגיה של האנושות הוא ...