קוראים

יום ראשון, 30 ביולי 2017

לתקשר בלי לדבר - תקשורת ישירה בין מוחות


20369715_263024924186201_692232374468504714_o.jpg


האם נוכל לתקשר בעתיד הקרוב בתקשורת ישירה בין מוח למוח? על פי כתבה שפורסמה לאחרונה בכתב העת Futurism, ייתכן והדבר עומד ממש על פתח דלתנו, ויתממש אולי כבר בשנה הבאה או מעט אחריה. זאת, לאור ההתפתחויות הטכנולוגיות האחרונות. באחד מהמחקרים שבוצעו בשנים האחרונות, שלושה קופים קושרו אחד לשני באמצעות שתלי מוח אינידיבדואליים. הקופים בודדו פיזית האחד מהשני - כל אחד הוצב בחדר אחר. משימתם הייתה לשלוט בזרוע וירטואלית שנראתה על צג, משימה שהם יכלו לבצעה רק תוך שיתוף פעולה. הקופים הצליחו במשימה באמצעות סנכרון מוחותיהם להשגת המשימה, דבר שמשמעותו הייתה יצירת מוח על, מוח שהוא חיבור של שלושה מוחות. במחקר שנעשה לאחרונה על בני אדם, חוקרים הציבו שני אנשים בחדרים נפרדים, ציידו אותם בכיפת מוח, או בשמה האחר - כיפת  EEG (קיצור באנגלית של אֶלֶקְטְרוֹאֶנְצֶפָלוֹגְרָף - רשם גלי מוח)  ונתנו להם משימה שמטרתה לשחק משחק עם עשרים שאלות של כן או לא, תוך שימוש במוחותיהם בלבד. כיפת המוח עקבה אחרי פעילותו המוחית של כל משתתף בניסוי ועוררה זרם חשמלי במוחו של המשתתף האחר כאשר מוחו של המשתתף הראשון חשב על התשובה.
מה יקרה אם וכאשר טכנולוגיה לתקשורת ישירה בין מוחות תהיה מתקדמת מספיק, ורווחת?

13878767643_fa048de9ac_z.jpg
כיפת מוח
                                 












למשותקים, לאנשים בתרדמת וסתם לשימוש יומיומי נוח
אחד השימושים החיוביים הראשונים שעולים על הדעת לשימוש בתקשורת מוח ישירה היא סיוע למשותקים שאינם מסוגלים לדבר ולחולים שקשה להם לתקשר. הטכנולוגיה תוכל לסייע גם לאנשים המצויים בתרדמת (coma) מצב  שבו הגוף שוקע למצב ממושך של חוסר הכרה, ללא יכולת להעירו. עד היום לא ברור מה בדיוק קורה במצב זה אבל התגלו כבר עדויות שלפחות חלק מן השרויים בתרדמת נמצאים בהכרה אך אינם מסוגלים לתקשר. תקשורת ישירה בין מוח למוח תוכל לאפשר להם זאת.
אלה הם שימושים חשובים ביותר, ומרגשים מאד, של שימוש בתקשורת ישירה בין מוחות אבל אני מניח שהשימוש יגלוש די מהר גם למצבים פחות קריטיים, מצבים יום יומיים. לאחר שהטכנולוגיה הזו תתפתח מספיק, ייתכן שבהדרגה ייעשה בה שימוש לניהול תקשורת רגילה, יומיומית, כמו ניהול שיחות עם אנשים מרוחקים ללא צורך בהפעלת מכשיר כלשהו אלא רק בהפעלת המוח עצמו. כדי לבצע שיחה עם בן משפחה, חבר, קולגה או חבר לימודים נוכל פשוט לחשוב עליו ולרצות ליצור עמו קשר, והקשר ייוצר מיד. השיחה תתנהל גם היא באמצעות המחשבה. אפשר יהיה להעלות מחשבות באופן מילולי, ויזואלי או אחר, והתכנים יועברו בהתאם - בטקסט, תמונות וכו", בדיוק כפי שהן עלו במוחנו. האופן המיידי שבו ניתן יהיה להשיג אנשים יהפוך לחיוני במיוחד כאשר יתעורר צורך להזעיק שירותי חירום כגון אמבולנס, משטרה או מכבי אש. התקשורת הזו תהפוך את חיינו לנוחים בהרבה ותגביר את ההנגשה בין אנשים.
האם התקשורת הזאת תייתר את הסמרטפונים של ימינו? ייתכן מאד שכן ומצד שני באותה מידה ייתכן שהסמרטפונים יישארו בשימוש רווח לצידה של טכנולוגיית תקשורת המוח הישירה.
טכנולוגיית התקשורת הישירה בין מוחות תאפשר בעתיד להציץ אל תוך רגשותיהם של בני אדם, התלבטויותיהם, זכרונותיהם, תחושותיהם ועוד, דבר שיכול להוות כלי חיוני ממדרגה ראשונה בעבודתם של אנשים שעניינם הוא הנפש כגון פסיכולוגים ופסיכיאטרים.

יצירתו של מוח על
אחת האפשרויות המלהיבות ביותר בתקשורת כזו היא האפשרות לשתף פעולה בין כמה מוחות במטרה להשיג משימה כלשהי כגון פתרון של בעיה טכנולוגית, מדעית או אחרת. היא תוכל לשמש גם כדי להגות ביחד על בעיה חברתית, חינוכית, פילוסופית או אחרת ולהגיע לתובנות משותפות. התקשורת הישירה בין מוחות תאפשר למעשה חיבור בין מוחות שייצרו ביחד מעין מוח על שיאפשר שיתוף מחשבות באופן ישיר ומיידי ועיבודן ביחד. תקשורת  ישירה כזו במסגרת מוח העל תייתר את הצורך להשתמש באמצעים המקובלים לתקשורת כגון דיבור או כתיבה ובכך תהיה יעילה בהרבה ומדויקת בהרבה משום שתדלג מעל המכשולים שמציבים אותם אמצעים.

ומה עם חדירה לפרטיות והתערבות במחשבות?
בצד יכולות מרחיקות לכת שישפרו את חיינו עלולה טכנולוגיית התקשורת הישירה בין מוחות להציב גם בעיות. הבעיות האפשריות יצריכו מצד אחד הערכה מדויקת שלהן ככל האפשר ומצד שני בניית פתרונות אפשריים להתגבר עליהן, לאור הערכה זו. דוגמה לבעיה אפשרית היא הסכנה שגורמים מסוגים שונים יוכלו לחטט במוחותיהם של אנשים ולדלות מהם מידע שהם אינם מעוניינים בחשיפתו, דבר שיהווה פגיעה קיצונית ביותר ביותר בפרטיות, אם לא הקיצונית ביותר. כך, חברות מסחריות יוכלו אולי לדלות פריטי מידע על קונים. חברות מסחריות אמנם עושות זאת כבר היום באמצעות מעקב אחר העדפותיהם של קונים ואחרי אופי רכישותיהם אבל ביצוע מעקב כזה באמצעות צפיה ישירה בנבכי מה שמצוי במוח הוא, מן הסתם, יעיל בהרבה. במעקב כזה ניתן יהיה לחדור אל תוך נבכי רצונותיהם, תשוקותיהם, נטיותיהם, התלבטויותיהם וגם פחדיהם של רוכשים פוטנציאליים ולתרגמם להצעות לרכישת מוצרים רלוונטיים. ייתכן גם שתקשורת כזו תאפשר לא רק להציץ אל תוך מוחותיהם של אחרים אלא גם להשפיע על החלטותיהם, באופן שישרת את האינטרסים של המציצים ואולי לשבש את החלטותיהם של אנשים. כמובן שהדרך הפשוטה ביותר להתגבר על כך היא פשוט לא להשתמש בטכנולוגיה אבל אין זה כה פשוט כפי שזה נראה. מהלך כזה דומה במשהו להימנעות בשימוש בסמרטפונים בימינו כדי למנוע למשל מעקב, חדירה לפרטיות ועוד. האם מישהו מעלה בדעתו שזה מעשי? הרי הסמרטפונים הפכו לחלק כה מהותי של חיינו עד שאיננו יכולים להימנע מלהשתמש בהם. אני מניח שכאשר התקשורת הישירה בין מוחות תהיה רווחת  לא יהיה זה מעשי להתנתק ממנה כדי למנוע את הבעיות המוזכרות כאן ויעלה צורך למצוא פתרונות אחרים, שלא יצריכו התנתקות.

***

נכון להיום עדיין קשה ליצור מתקן המאפשרת תקשורת מתוחכמת כפי שהיא מתוארת כאן, תקשורת שהיא למעשה סוג של טלפתיה. תבניות המוח השונות של אנשים שונים מקשות על מדעני המוח לפתח תקשורת ישירה בין מוחות. יחד עם זאת, ייתכן שהיום בו נתחיל להשתמש בתקשורת כזאת איננו רחוק. האם תקשורת ישירה בין מוחות תוכיח את עצמה? מהם האתגרים שנצטרך להתמודד מולם אם וכאשר היא תהיה רווחת? עד כמה יעלה הרווח שבשימוש בה על הבעייתיות הטמונה בה? שאלות אלו ואחרות יעמדו לפני אלה שיחיו בעתיד, אם אכן השימוש בטכנולוגיה הזו יהיה רווח.

תגובה 1:

  1. התקשורת של ימינו עלתה מדרגה ואין ספק שהיא עולה על כל דימיון.
    הטכנולוגיה מאפשרת לנו להעביר את המסרים בצורה שלפני כמה עשרות שנים
    הייתה שייכת לעולם סרטי הפנטזיה והמדע בידיוני.
    איזה זמן נהדר לחיות בו!

    השבמחק

נפש וחברה במסעות בין הכוכבים/יורם אורעד

  התמונה נוצרה על ידי playground.com כשיתאפשרו טיסות חלל למרחקים ארוכים מאד הם יימשכו עשרות, מאות ואולי אלפי שנים. אילו אתגרים נפשיים וחברתי...